EPSIA-Dex

EPSIA-Dex

dijous, 30 d’octubre del 2014

Halloween o Castanyada?

Aquesta setmana el debat de les mares i els pares amb els seus fills o amb altres familiars sobre com celebraran aquest cap de semana el Pont de Tot Sants, està servit. Hi ha per tots els gustos: només farem la castanyada, no farem res, Halloween és de fora, Halloween és divertit… Però darrera d’una simple celebració com aquesta es posen en marxa diferents mecanismes d’afrontament a la novetat.

La pregunta és: cal triar entre dues festes? Per què? Vivim en un món globalitzat on la influencia de les diferents cultures està a l’ordre del dia. Triar significa excloure i amb l’exclusió normalment es perd. La proposta és agafar allò que ens faci sentir bé i que ens faci gaudir del temps amb la família/amics.

Una opció podria ser mantenir la tradició i celebrar la castanyada. Aquesta la podem celebrar el dia 1 de novembre amb la família. És un bon dia per consolidar vincles: la família es reuneix, s’elaboren i degusten menjars típics i es passa un bon dia. L’elaboració dels panellets amb els petits i no tan petits de casa resulta una activitat que, sense adonar-nos-en, a més de treballar els lligams familiars permet que els nens realitzin activitats estimulants:  

  • elaborar la massa exigeix conèixer les unitats de mesura (matemàtiques) i seguir unes passes de manera ordenada (control de la impulsivitat, treball seqüencial)
  • si seguim la recepta de manera escrita, estem treballant la comprensió lectora
  • es treballa el vocabulari dels aliments i estris de la cuina
  • estem reforçant la cultura de l’esforç: estàs fent alguna cosa que requereix temps i esforç i a canvi tindràs un dolç per menjar i compartir (educació en valors)
  • augmentem l’autoestima dels nens, ja que si oferim a familiars i amics allò que el nen ha fet, ell se sentirà content i orgullós
  • la motivació augmenta per tastar aliments nous ja que si ells els han preparat tindran més interès  





Una altra seria celebrar Halloween la nit del 31 d’octubre, i aquesta es pot fer amb els amics. Pot ser un bon moment per celebrar una festa a casa amb amics que també tenen criatures. Per la majoria dels nens disfressar-se és un esdeveniment màgic i els agrada moltíssim. Podem demanar als no tan menuts que ens ajudin a crear una atmosfera de misteri a casa o allà on ho celebrem: podem usar caixes, rotlle de paper higiènic... Amb  la posada en escena estem creant un clima on la criatura es veu immersa a un món màgic, misteriós. També serà un bon moment per crear un joc de pistes, fet que als nens els desperta la curiositat i l’entusiasme per aprendre o inventar històries, potenciant la creativitat i la imaginació.




No és important què celebrar sinó com. Qualsevol activitat en un nen pot esdevenir d’allò més fantàstica i divertida, sempre i quan nosaltres, els adults, també hi posem la nostra motivació.

És fonamental com a adults respectar-nos què sentim i què volem fer. Darrere d'una simple celebració estan els nostres valors connectats directament als nostres esquemes, que són els que ens permeten funcionar i prendre decisions a diari. Els esquemes ens fan funcionar com a persones tradicionals, obertes... Als adults ens costa molt canviar els esquemes, ens acostuma a costar a flexibilitzar-nos i readaptar-nos, ja que encara que parlem només d'una celebració, estem parlant, en el fons, d'un canvi, i els canvis, costen. Tant si volem celebrar molt com poc és important expressar-ho als nens perquè entenguin per què sí o per què no.  També és important posar-nos en la pell dels menuts, ja que si bé per a nosaltres, els adults, algunes celebracions ens venen de nou, la seva realitat en la què tot el món és accessible en un sol clic, és diferent.

Així que sigui quina sigui l’elecció, l’important és gaudir d’un bon dia!


Anna Claret i Martín
Psicòloga Infantil i Juvenil
COPC 11258


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada