EPSIA-Dex

EPSIA-Dex

dijous, 2 d’octubre del 2014

IMPORTÀNCIA DELS CONTROLS DE SEGUIMENT EN NENS DE RISC


IMPORTÀNCIA DELS CONTROLS DE SEGUIMENT EN NENS DE RISC

En la línia de l’anterior publicació sobre prematuritat, de la psicòloga Marta Sanz, i aprofitant que en la darrera sessió clínica amb Pediatria de l’I.U. Quiron- Dexeus vàrem discutir sobre aquest tema, aquesta setmana volem remarcar la importància dels controls de seguiment en “nens de risc”.


Quins són els anomenats “nens de risc”?

Anomenem nens de risc a aquells nens que durant el seu període pre, peri i postnatal (inclou l’embaràs, el part i els primers mesos de vida) han aparegut factors de risc que poden frenar el seu desenvolupament psicomotor normal.


Quins són alguns d’aquests factors de risc?

Distingim dos tipus de factors de risc:

Biològics: prematuritat, infeccions, malalties metabòliques, Creixement Intrauterí Retardat (CIR), Perímetre Cefàlic inferior o superior a la normalitat, Cromosopaties (com el Síndrome de Down), etc.

Psicosocials:  progenitors afectats per alguna malaltia o retard mental, alcoholisme o drogoaddicció, famílies desestructurades, depressió materna pre o postpart, etc.

En què consisteixen els controls de seguiment?

En els controls de seguiment el neuropsicòleg/psicòleg proporciona acompanyament a les famílies orientant als pares en els problemes de la vida quotidiana i els aspectes emocionals. D’altra banda valora el desenvolupament de les funcions cognitives del nen.


Per què és recomanable realitzar seguiments de control d’aquests nens?

De vegades les famílies d’aquests nens manifesten ansietat, inseguretat, sentiments de sobreprotecció cap el nen, etc.

Altres ens trobem davant de patologies silents que es manifesten a llarg del temps, per exemple quan el nen està en edat escolar poden aparèixer trastorns de l’aprenentatge. A més a més sabem que l’evolució dels nens tenen millor pronòstic quant més precoç és el diagnòstic.

La prevenció és la base de la salut i ajuda a les famílies a gestionar inseguretats o ansietats que poden aparèixer.


Amb quina freqüència recomanem que es facin aquests controls?

Recomanem que es facin controls de seguiment amb nens de risc 1 ó 2 cops l’any fins els 7 ó 8 anys d’edat, ja que llavors es podran diagnosticar possibles trastorns d’aprenentatge.

Ana Miralles Fusté
Psicòloga COPC 17787

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada